j27kkdp imgur

5 idei pentru a-ti proteja utilajul de temperaturile scăzute 

Iarna poate fi super cool pentru sport dar este nemiloasă pentru activitățile productive care presupun lucrul la exterior, cum se întâmplă în construcții. Temperaturile scăzute pot avea un impact negativ asupra eficienței utilajelor implicate în acest tip de activități. Face parte din grija ta curentă să iei măsuri preventive pentru a proteja utilajele dar si ansamblul de piese utilaje constructii care le compun. Nu este greu, mai ales că iernile se succed și înveți deja ce trebuie să faci când se apropie. Pe primarii din orașele mari îi surprinde întotdeauna, pe tine nu trebuie să te surprindă niciodată sosirea iernii. Ba dimpotrivă, așteapt-o cu brațele deschise și cu utilajele pregătite să o înfrunte. Cum? Iată 5 idei ingenioase pentru a menține utilajele tale de construcții ancorate în performanță chiar și în cele mai reci zile de iarnă. 

Izolează corect componente cheie

Izolarea corespunzătoare a componentelor cheie ale utilajelor tale de construcții reprezintă o idee atât de simplă și de bună, încât te întrebi cum de nu ți-a venit din prima. Prin utilizarea unor materiale izolatoare adecvate, cum ar fi materialele termoizolante de înaltă calitate, se pot obține multiple beneficii care să împiedice apariția efectelor negative ale frigului asupra echipamentelor. Dacă am spus componente cheie, hai să le și descriem puțin, la gura sobei gen.

1. Motorul. Izolarea corespunzătoare a acestuia previne înghețarea fluidelor și a părților mecanice interne. Materialele izolante, precum spuma poliuretanică, vata minerală sau izolațiile termice specifice din spumă de polistiren extrudat (XPS), pot fi aplicate pe suprafețe strategice ale motorului pentru a menține temperatura într-un interval optim de funcționare. Dacă se găsesc pe piață? Peste tot.

2. Transmisia. Componentele transmisiei, cum ar fi cutiile de viteză și ambreiajele, necesită, de asemenea, protecție împotriva temperaturilor scăzute. Izolarea lor adecvată permite și menține flexibilitatea fluidelor (lubrifianți, uleiuri), prevenind astfel blocarea sau deteriorarea transmisiei când te vizitează pe șantier puiul de ger.

3. Celelalte componente critice. Care or fi acelea, te întrebi. Cum care? Elementele critice ale sistemului de alimentare, precum carburatoarele sau injectoarele, trebuie izolate termic pentru a evita problemele de înghețare sau blocare. Circuitul electric al utilajului care e un alt element critic, poate fi, de asemenea, izolat pentru a preveni pierderile de energie și deteriorarea cablurilor în cazul temperaturilor extreme.

Utilizează uleiuri și lubrifianți specifici sezonului de iarnă

Piesele mobile ale utilajelor de construcții necesită o atenție specială în sezonul rece. Folosirea uleiurilor și lubrifianților special fabricați pentru a face față temperaturilor scăzute ajută la menținerea fluidității și a performanței optime a sistemelor de transmisie. Aceste uleiuri de iarnă sunt concepute să reziste la viscol, să ofere o lubrifiere optimă a pieselor mobile și să preîntâmpine înghețarea fluidelor esențiale. 

Dacă te întrebi care ar fi, mai exact, produsele pretabile la lubrifierea pe timp de iarnă, ți-am recomanda: uleiurile motor cu vâscozitate redusă, lubrifianți cu tehnologie de fluide sintetice, vaselinele specifice temperaturilor joase (mai ales pentru piese ca rulmenții și articulațiile), antigelul pentru sistemul de transmisie și spray-urile de lubrifiere multiușoare (folosite pentru a aplica lubrifiant pe piese utilaje construcții precum: piulițele și șuruburile, lanțuri, angrenaje, roți, rulmenți, componente electronice, etc.). Marfa e pe piață, dar grija e la tine. Adu-le la aceeași masă.

Protejează piesele utilajului împotriva coroziunii

Pentru a proteja utilajul tău de construcții de efectele coroziunii pe timp de iarnă, ceea ce trebuie să faci mai întâi este să îl cureți și să îl usuci. Se elimina astfel sărurile și resturile care pot accelera procesul de coroziune. Aplicarea de acoperiri anticorozive, folosirea de lubrifianți speciali și acoperirea cu huse sau folii rezistente la intemperii sunt alte câteva soluții simple și la îndemână care contribuie la crearea unei bariere protectoare împotriva umezelii și sărurilor. Stocarea în spații închise atunci când este posibil, face cât zece soluții antifrig la un loc. Iar realizarea unei lubrifieri corecte și respectarea unui program regulat de mentenanță preventivă sunt măsuri suplimentare benefice pentru prevenirea coroziunii și menținerea utilajului în stare optimă indiferent de starea vremii. 

Sistemul de încălzire eficient – o idee chiar tare!

O idee excelentă de a proteja aceste piese utilajelor de construcții, mai ales pe cele sensibile, este instalarea unui sistem de încălzire eficient. Sistemele de încălzire cu tehnologie avansată pot preveni înghețarea fluidelor, asigurând funcționarea optimă a motorului, transmisiei, circuitelor electrice, sistemului hidraulic și a celorlalte componente vitale. Alege soluții de încălzire care sunt economice și respectă mediul înconjurător. Și tot sunt. Sisteme de încălzire cu aer cald (arzătoare, schimbătoare de căldură, termostate și ventilatoare), sisteme de încălzire cu apă caldă (radiatoarele în speță), sisteme de încălzire cu curent electric (rezistențe electrice).

Ideea ideilor –  concepe și urmează un program de mentenanță preventivă riguros

Un program de mentenanță preventivă bine structurat și implementat face parte din măiestria ta de a-ți conduce smart afacerea fie vară, fie iarnă. O programare bine gândită îți poate aduce numeroase beneficii și contribuie la maximizarea eficienței operaționale a utilajelor tale. Iată ce trebuie sa cuprindă, măcar în mare, un astfel de program. Aplică-l, căci face toți banii!

Asigură o frecvență  regulată verificărilor. Include aici verificări regulate ale tuturor sistemelor critice ale utilajului. Efectuează-le la intervale planificate pentru a identifica la timp orice anomalie în funcționare.

Înlocuiește regulat filtrele. Acestea își pierd eficiența în timp, iar înlocuirea lor periodică asigură o protecție optimă împotriva contaminării și menține un status funcțional optim al utilajului tău.

Inspectează atent fiecare piesă. Vorba românului – dacă tot o faci, fa-o ca lumea. Aceasta include inspecții vizuale, verificări tehnice, testări, verificări ale conexiunilor și fixărilor, verificarea sistemului de siguranță, verificarea nivelurilor de lubrifiere și alte analize aprofundate pentru a identifica uzura, fisurile sau orice alt semn al potențialelor probleme.

Abandonează metodele învechite și utilizează tehnologie de diagnosticare avansată. Implementarea unei tehnologii de diagnosticare avansate sporește vizibil eficacitatea programului de mentenanță. N-o cer doar vremurile, o cer chiar utilajele, care sunt tot mai digitalizate, mai computerizate, mai robotizate. Senzorii și sistemele de monitorizare pot oferi date în timp real, permițând detectarea rapidă a abaterilor de la parametrii normali.

Planifică intervențiile de reparații în stadiile incipiente. Căci tu trebuie să lucrezi toată ziua și nu să repari. Identificând problemele funcționale încă din stadiile lor incipiente, ai posibilitatea de a programa intervenții de reparații înainte ca acestea să devină prea complexe (dacă nu tardive) sau costisitoare. Astfel, reduci cu mult timpul de inactivitate.

De urat am mai ura, dar… poate fi trasă acum o concluzie. Protejarea echipamentelor și a întregului ansamblu de piese utilaje construcții în sezonul rece este esențială pentru menținerea eficienței și duratei de viață a acestora. Acționează fără ezitare pentru a asigura funcționarea optimă a utilajelor tale în orice condiții! Investește astăzi în protecția utilajelor tale pentru un mâine fără griji și o performanță ancorată în excelență!

Scroll to Top